Dansk/Afrikansk

Tanina kono ~ trækfugle  

Tanina kono på myspace

Basiru Suso - kora og vokal
Per Nyboe – guitar og vokal
Christer Irgens-Møller – keys og vokal
Malick Jagne – djembe, percussion

Tanina kono spiller en cross-over af dansk og vestafrikansk musik baseret på egne kompositioner. Musikerne mødte hinanden i sommeren 2006, efter de to danske musikere, Nyboe og Irgens-Møller, var i Mali i vinters, hvor de fostrede ideen til et orkester med folk fra denne rige musikkultur. Herboende Basiru Suso var i forvejen kendt af dem begge og hans samarbejdspartner, Malick Jagne fra Gambia, gav sig selv som percussionist.

Med deres forskellige musikalske baggrund har de fire musikere smedet en musik sammen i et fælles udtryk, hvor tradition forbindes med nutid, ikke blot musikalsk, men også ved kombinationen af det klassiske instrument, koraen, med guitar og synthesizer.

Basiru Suso og Malick Jagne har begge baggrund i den store mandingo kultur, som er udbredt i Mali, Senegal og Gambia. Suso er en sand mester, og er virtuos på sit instrument – koraen – en harpe med 21 strenge. Han er uddannet som griot – en trubadur der ifølge traditionen skal kunne improvisere hyldestsange til ære for folk, der er tilstede, samt synge nyheder om sit folks historie til akkompagnement på koraen.

Malick spiller djembe, den store ekspressive håndtromme, som både bruges til akkompagnement og solotromme. Også tama‘en, behersker han; en solo-tromme med et stort udtryksregister; den har et væld af toner, som man frembringer ved at klemme på et snoretræk med overarmen. Den bliver brugt som “talende” tromme, da man kan efterligne sproglyde på den.

Repertoiret indeholder sange både på dansk og manding; temaer fra dansk folkemusik lægges indover en sang af Suso; og Nyboe og Suso synger hver sit sprog i samme sang! Teksterne handler om at skabe fred og kærlighed blandt folkene: Musik forbinder alle på et højere plan – det er ingration der vil noget!

Nyboe,Suso, Irgens-Møller og Jagne er garvede musikere, der har spillet land og rige rundt i de sidste mange år. Suso og Jagne bl.a. sammen med bassisten Moussa Diallo, Per Nyboe solo og med backing af bl.a. Michael Holmberg og Henning Pold, Christer Irgens-Møller med afro i Zebra med bl.a. med Ayi Solomon (Ghana) og med avantgarde i Clinch.

Booking: Per Nyboe tlf. 62 25 20 90 eller 24 25 66 02    

nyboemusik@gmail.com

3 tanker om "Dansk/Afrikansk"

 1. hej.. jeg er på en ferie i Sydafrika stødt på et lille sjovt band, der med stor humor, sarkasme og ironi leverer superfede Djembe-rytmer og afrikanske traditionelle sange…Jeg vil rigtig gerne hjælpe drengene til Danmark og spille..
  Så håbede på i måske kunne hjælpe mig med hvor jeg evt. skal henvende mig og hvilke muligheder der er… på forhånd tak

  • Hej Leif.
   Har de et kendt afrikansk navn ? eller har de lagt noget ind på youtube så man kan høre dem ?
   Vh. Per Nyboe

   • hej Per… først tak for svar!! jeg ved de har udgivet en cd, jeg købte nemlig en til min datter :-)… jeg skal nok lige finde ud af en måde at få formidlet det videre til dig.. om jeg så skal sende min datters cd :-).. kontakter dig hurtigst muligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>